Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Carles Puigdemont past een simpele onderhandelingstactiek toe: laat de ander nee zeggen. De Catalaanse leider moest van de regering in Madrid voor 10.00 uur laten weten of hij de onafhankelijkheid nu wel of niet heeft uitgeroepen. Zo niet, dan dreigde de Spaanse premier Rajoy met het ontbinden van het Catalaanse bestuur.
Om 10.00 uur kwam er inderdaad een verklaring van Puigdemont, maar die bleef vaag. Hij benadrukt graag om tafel te willen met Rajoy. Komt dat overleg er niet, dan zou het regionale parlement over een formele onafhankelijkheidsverklaring kunnen stemmen. Kortom: Puigdemont wil ingrijpen uitlokken, zodat hij na het uitroepen van de onafhankelijkheid naar de regering in Madrid kan wijzen.
Een reactie van Rajoy liet niet lang op zich wachten. De Spaanse regering zal zaterdag in een bijzondere ministerraad artikel 155 uit de Grondwet uitvoeren dat het zelfbestuur van Catalonië inperkt.
2. Donderdag begint een tweedaagse top van de regeringsleiders van de Europese Unie in Brussel. Het belangrijkste onderwerp komt vrijdag aan bod. Dan zullen 27 EU-landen de Britse premier Theresa May naar verwachting melden dat er onvoldoende vooruitgang is geboekt om over te gaan op fase twee van de Brexit-onderhandelingen: de toekomstige handelsrelatie tussen de EU en het VK.
Er is namelijk nog een veel te groot gat tussen de circa 20 miljard euro die May naar verluidt biedt voor afhandeling van de scheidingsrekening, en de 60 tot 80 miljard euro die de andere EU-landen reëel achten. De hoop is dat de Britse premier in december zo ver is dat haar achterban deze bittere pil wil slikken.
3. De Nederlandse startup Bolt Mobility heeft 3,1 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. Oprichters Marijn Flipse en Bart Jacobsz Rosier willen met hun elektrische scooters de wereld milieuvriendelijker maken. Het bedrijf, dat zich ook wel het 'Tesla op twee wielen' noemt, is opgericht in 2014. Volgend jaar moeten de elektrische scooters van Bolt Mobility in productie gaan.
4. Rijke Nederlanders met een vermogen van meer dan een half miljoen euro haalden afgelopen jaar naar eigen zeggen gemiddeld een rendement van 6 procent, zo blijkt uit onderzoek van grootbank ING. Daarmee zijn 5 ton-plussers de enige groep vermogenden die het rendement op aandelen en dergelijke haalt dat de fiscus reëel acht. Sinds dit jaar gaat de Belastingdienst namelijk uit van een 'fictief' rendement op beleggingen van 5,39 procent. Ander aardig feitje: slechts 1 procent van de Nederlanders met een vermogen van 50 duizend euro of meer belegt in cryptomunten zoals bitcoin.
5. IJs- en zeepconcern Unilever heeft last van het klimaat. De maker van onder meer Magnum en Ben & Jerry's had afgelopen zomer last van een slechte zomer in Europa en noodweer in Noord-Amerika. Dat drukte de ijsjesverkopen in het derde kwartaal van dit jaar met bijna 7 procent. Beleggers hebben geen mededogen met het klimaatprobleem van Unilever: op de Amsterdamse beurs werd het aandeel donderdagochtend fors afgestraft met een daling van 3 procent.
6. Bij het Duitse fintechbedrijf Savedo kun je spaargeld onderbrengen bij banken elders in Europa tegen iets hogere rente. Meestal is dat bij banken in Oost- of Zuid-Europa. Nu heeft Savedo de eerste West-Europese bank aangesloten: het Belgische CKV Spaarbank. Is dat lucratief? Niet echt. Bij een looptijd van 1 jaar bedraagt de rente 0,1 procent.
7. De NS gaat vanaf december meer sprinters inzetten door heel Nederland. Er komen 83 ritten per dag bij. Er gaan onder meer vaker sprinters rijden tussen Geldermalsen en Den Bosch en Leeuwarden en Meppel. Tussen Utrecht en het station Houten Castellum gaat straks zelfs elke tien minuten een sprinter rijden. "We investeren hiermee volop in het belang van de reiziger die korte afstanden maakt", aldus topman Roger van Boxtel.
8. Investeren in ruimtevaart wordt voor durfkapitalisten net zo gewoon als investeren in startups zoals taxiapp Uber, Airbnb en Snap, signaleert zakenkrant The Financial Times. De reden: mede door toedoen van ondernemingen zoals SpaceX van Elon Musk zijn de kosten van raketlanceringen de afgelopen jaren met 75 procent gedaald. De droom van bijvoorbeeld grondstofwinning in de ruimte komt hiermee een stapje dichterbij. Staken private investeerders in de periode tussen 2000 en 2005 bij elkaar zo'n 240 miljoen dollar in ruimtevaart-startups. In de periode tussen 2012 en 2016 is dat gegroeid naar 3,8 miljard dollar.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van gisteren:
• Dit gebeurt er als een Noord-Koreaanse atoombom op Amsterdam valt
• Deze namen worden genoemd voor een ministerspost in het kabinet-Rutte III